Jsem v SONB tady: KLIK, a byla bych strašně vděčná, kdyby jste mne podpořili :D
KOPÍRUJ JEN S FUNKČNÍM ODKAZEM NEBO S IKONKOU

Žádné novinky a já žiju dál x(

2. října 2012 v 17:46 | Princess-Fluttershy
Ten smajlík patří k tomu ''žádné novinky'' xD Samozřejmě jsem ráda že žiju... No dneska žádná novinka a poněkud nudný den :'( Zítra máme ve třídě třídnickou hodinu a musíme být před školou celá třída v 7:10. Což se nedá dodržet už při prvním pohledu na naši třídu... jo a asi budu předseda třídy x( Nejdřív jsem chtěla být, pak zas ne... teď možná jo já nwm. No nenapadá mě co psát tak napíšu na přání Ezlo něco o tom psounu prériovém, kterého jsem viděla ve zverimexu :D -

Psoun prériový -

INFO:

Délka ocasu 8-10cm
Hmotnost 0,9-1,6kg
Délka života 8,5roku
Délka březosti 27-33dní
Počet mláďat 3-5
Počet vrhů za rok: jeden
Počet zubů 22
Tělesná teplota 36-37°C

DRUHY PSOUNŮ:

Psoun prériový, psoun Merriamův, psoun Allenův, psoun bíloocasý

ROZŠÍŘENÍ VE VOLNÉ PŘÍRODĚ:

Východní Montana, Severní Dakota, Texas, Nové Mexiko, část Arizony

ZPŮSOB ŽIVOTA:
Psoun je denní savec a své aktivity mimo doupě přizpůsobuje počasí. V chladném počasí se stává odpočívajícím až spícím, ale nezimuje. Na jaře se páří, po měsíci se rodí 3-5 slepých, hluchých a neosrstěných mláďat. Ty opustí podzemní doupě po šesti týdnech. Rodina se skládá z jednoho samce, jedné až čtyř samic a mláďat do dvou let. Psouni se chovají sociálně, často několik jedinců tvoří obrovská společenstva. Jsou zde ovšem rodinná teritoria a ta jsou obhajována. Ta jsou velmi přísně respektována, především v době páření. Právě v tuto dobu se projevuje i asociální chování psounů. V období kojení nehlídaná mláďata zabíjejí samice ze sousedních rodin. Toto chování si vysvětlujeme dvojím způsobem, buď se u kojících matek projevuje nedostatek energetických látek - hlavně bílkovin. Nebo samičky, svým kanibalismem tlumí býložravost. Jakmile samičky přestanou kojit začnou být návštěvy zas přátelské. Když se potkávají dva psouni z různých rodin pozdraví se letmým polibkem a očichají si navzájem řitní žlázy. Pokud se neznají půjde každý svou cestou. Jestliže ovšem patří do rodiny, políbí se s otevřenou tlamičkou a vzájemně si pročistí srst. Budou společně konzumovat potravu. V létě se živí trávou a jelikož mají velice jemné jazýčky opečovávají také vegetaci svého teritoria. Když jsou jejich oblíbené druhy trav spaseny nechají toto území ležet ladem, dokud tráva opět nenaroste. A naopak jsou natolik chytří, že se snaží vyhubit druhy rostlin, které jim zrovna příliš nechutnají. Vždy ukousnou jejich výhonky a tím získají prostor pro žádané druhy rostlin.

PŘÍBYTKY:

Ten text nad tím jsem okopírovala a pokud vás to nezajímá, nemusíte to číst :)
Prostě vám napíšu že žijí v norách a můžete jo i chovat jako domácí mazlíčky. To jste se toho dozvěděli, že? xb
Ale vážně, snad si alespoň kousek přečtete no jak jsem byla ve zverimexu tak tam byla jenom jeho klec :( Tak já jedu do shopinu jen kvůli psounovi a on tam není x( XDD
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Anketa

Jaké zvířátko?

Křeček
Pískomil

Komentáře

1 Ezlo Ezlo | E-mail | Web | 2. října 2012 v 19:05 | Reagovat

Juj, jejich způsob života je poněkud drastický xD

2 Princess-Fluttershy Princess-Fluttershy | Web | 2. října 2012 v 19:09 | Reagovat

[1]: to ano x) :DD

3 Luna ♥ Luna ♥ | 2. října 2012 v 19:35 | Reagovat

xD

4 Princess-Fluttershy Princess-Fluttershy | Web | 2. října 2012 v 19:38 | Reagovat

[3]: :DD

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama